Bestia, która zabija jednym uderzeniem łapy

Jaguary nazywane były “bestiami, co zabijają jednym uderzeniem łapy”, ale chyba właściwszym określeniem byłoby te, które zabijają jednym ugryzieniem. Ten największy kot na kontynencie amerykańskimi na świecie słynie bowiem ze swojej niespotykanej techniki polowania. Jaguar przegryza czaszkę ofiary swoimi kłami, uszkadzając śmiertelnie mózg. Uważa się, że jest w stanie zmiażdżyć każdą kość. Jaguar ma najsilniejsze szczęki ze wszystkich dzikich kotów. Ścisk jego szczęki jest dwukrotnie silniejszy od lwa.

Te trzecie największe koty na świecie mogą ważyć do 135 kg, przy czym samce ważą do 20 proc. więcej od samic.Mają do 1,90 m długości I 80cm  wysokości. Na wolności średnio żyje 12-15 lat, w niewoli nawet do 20 lat.

Po trwającej ok. 95 -105 dniach ciąży, samica rodzi 2-4 młodych. Noworodki rodzą się ślepe i ważą  od 700 do 900 g. Kocięta otwierają oczy po dwóch  tygodniach.  Przez dwa lata zostają one pod opieką matki. Dojrzałość płciową drapieżniki te osiągają w wieku 3 lat.

Jeden na dwadzieścia jaguarów rodzi się czarny. Jaguary mają piękne pomarańczowe, cętkowane, mięciutkie futro, które jest przyczyną polowań na nie:(

Patronem medialnym projektu jest National Geographic Traveler.

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.