Imprezka u ostronosów

Wyglądam przez drzwi, a  na naszym ganku słodko śpi sobie ostronos. Innym razem buszował w kaloszu Kristiny w poszukiwaniu jedzonko. Ale i tak najlepsze było jak ostronosy postanowiły sobie zrobić „imprezkę”.

 

Kroiliśmy właśnie warzywa w kuchni. Skrzynki z jedzeniem, które przyjechały w nocy, wystawiliśmy na zewnątrz. Mieliśmy je rozpakować nieco później.  W pewnym momencie Rose mówi do mnie „Gośka patrz”. Patrzę, a tam ostronos zasuwa do skrzynek, wybiera sobie owoc i go wynosi do lasu. Za chwilę biegnie kolejny, w końcu zrobiła się grupa. Zaczęły rozrzucać po drodze owoce, więc śmiałam się, że zrobiły sobie imprezkę. Ostronosy to niezwykle śmieszne zwierzątka. Silvana zaniosła im jedną ze skrzynek pod drzewo, na którym umieszczone są ich miski, żeby tam się częstowały.

Ostronosy karmimy raz dziennie. Na czterech drzewach w dwóch miejscach (przy naszym domu i niedaleko kuchni) mają po 4 miski z różnymi ziarnami, a do tego przynosimy im świeże owoce mango, papaję, arbuzy.

Poza tym są jeszcze dwa kolejne miejsca w lasku, gdzie mają drewniane misy, gdzie też przynosimy im jedzonko. Ostronosy to jedne z nielicznych zwierzaków, które chodzą po ośrodku wolno.  Zaledwie kilka osobników mieszka w klatce. Kiedyś sprzątałam u nich i kiedy dałyśmy im jedzonko, to jeden ostronos stanął przy mojej nodze. Pogłaskałam go. To było super. Te co są na wolności, niestety na ogół uciekają jak próbuję do nich bliżej podejść. Jest ich bardzo dużo, więc ciężko trafić na te same i przyzwyczaić je do mnie.

Koati, nasua albo po prostu ostronos rudy to niskie, ale długie zwierzątko ważące od 3,6 – 6 kg. Aczkolwiek w ośrodku mieliśmy kilka grubasów, których waga przekroczyła 6 kg. Długość jego ciała wynosi od 41-67 cm, a ogon drugie tyle. Ma wydłużony nos, który zwęża się ku końcowi. Ciągle nim porusza i wsuwa wszędzie w poszukiwaniu jedzenia, na czym spędzają większość dnia. Pyszczek i stopy ostronosa są czarne. Jego futro jest pomarańczowawe, czerwonawe, brązowe, a nawet szare (przy czym małe są ciemniejsze od dorosłych osobników). Cechą charakterystyczną koati jest długi ogon, owłosiony, ogon w czarne prążki, pomocny w utrzymaniu równowagi podczas wspinania się po drzewach.  Dzięki pazurom może wpisać się na drzewa i kopać.

Są to zwierzęta bardzo aktywne w ciągu dnia. Noce spędzają na drzewach, gdzie budują swoje gniazda.  Samice z młodymi żyją w większych grupach, samce w wieku dwóch lat opuszczają stado i przyłączają się do niego tylko w okresie godowym.

Swój teren zaznaczają substancją zapachową. Ostronosy rude dużo czasu spędzają także na higienie osobistej – przeczesując futro pazurami i zębami.

Samica rodząc małe oddziela się od grupy i przygotowuje im gniazdo na drzewie. Po trwającej 10-11 tygodni ciąży rodzi się od dwóch do siedmiu małych. Przez pierwsze 11 dni maluchy są ślepe. Po 5 – 6 tygodniach matka znosi je na ziemię i przyłączają się do stada. Dojrzałość seksualną osiągają w wieku dwóch lat.  Ostronos rudy żyje ok. 15 lat.

Zwierzątka te są raczej pokojowe, ale jeśli zostaną sprowokowane stają się niebezpieczne. Ich broń stanowią ostre kły, silne szczęki i pazury. 

Patronem medialnym projektu jest National Geographic Traveler.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.