Jedne z najrzadszych psowatych na świecie

Są tak nieśmiałe, że kiedy pierwszy raz mnie zobaczyły niemal zamarły w bezruchu. Z czasem przyzwyczaiły się do mojego towarzystwa, ale i tak pozostawały nieufne.

 

Z lasku zaczęły wybiegać ciemnobrązowe, długie maleństwa z krótkimi łapami i pięknymi pyszczkami. To były psy leśne jeden z najrzadszych gatunków psowatych. Tak ciężko spotkać je na wolności, że wręcz uważano je za gatunek wymarły. W Criadouro Onca Pintada w Brazylii udało się stworzyć jedną rodzinkę z pięcioma małymi. Tata jako jedyny ma biały kark. Małe jak dorosną będą ważyły od 5 -7 kg i miały ok. 30 cm wzrostu.

Są to śmieszne, nieśmiałe stworzonka, które przybiegały do jedzonka. Miseczki dawałyśmy im w oddzielnej, zamykanej klatce. Jedne biegły z lasku w podskokach, inne się zakradały,  ale większość jak tylko złapała kawałek jedzenia (najpierw mięsko, potem owoce) od razu uciekała do lasu konsumować. Mogłam je zobaczyć tylko pracując z Neusi, bo na dźwięk jej taczki, kojarzony z dostawą jedzonka, wybiegały z lasu.

Kolejnym krokiem będzie wymiana małych z innych ośrodkiem, żeby wprowadzić różnorodność genetyczną. Jak będzie więcej rodzin będzie można zacząć wypuszczać je na wolność i może pewnego dnia te piękne maleństwa będzie można podziwiać nie tylko w podobnych ośrodkach.

To ciekawe zwierzątka, ich palce spina błona pławna, dzięki czemu potrafią doskonale pływać. Żyją w grupkach. Ciąża trwa 65-80 dni. Na ogół rodzą się 3-4 małe.

Patronem medialnym projektu jest National Geographic Traveler.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.