Paella Valenciana

Dzisiaj przygotowywaliśmy tradycyjną paellę. Składniki: 2 kg ryżu, kurczak, królik  i warzywa.

Niedzielę spędziliśmy w domku letniskowym rodziców Pana Młodego. Ojciec Adriana na specjalnej wielkiej metalowej patelni o średnicy ok. metra przygotował nam paellę. Mogłam się przyglądać jak to się odbywa. Najpierw na patelnię wylał olej i wrzucił kawałki kurczaka i królika, potem dodał warzywa. Jak to było gotowe wlał wodę i wrzucił 2 kg ryżu. Wszystko odpowiednio przyprawił.

W sumie przygotowanie paelli trwa ok. 1-1,5 godz. Potem resztki wody wyciera się ręcznikiem papierowym. Dwóch mężczyzn wyjęło patelnię z pieca, a następnie postawili ją na stół do wystygnięcia. Potem Pani domu rozdziela jedzenie.

Jak to w hiszpańskiej rodzinie, wszyscy są weseli, jeden mówi przez drugiego, więc jest gwarno i wesoło.

Wieczorem poszliśmy jeszcze na naleśniki do knajpy, w której stał stary autobus i poszliśmy na drinka do baru, z którego tarasu rozciągał się przepiękny widok na La Plaza del Ayuntamiento.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.