Pierwsza wizyta u mojej czarnej, czworonożnej przyjaciółki

Marzyłam, żeby któregoś dnia wejść do klatki Chici i Chica i pobawić się z nimi bez dzielącej nas siatki. Niestety większość pracowników się ich bała. Tylko Alan, który pracował w Criadouro Onca Pintada od początku wchodził do nich i bawił się z Chicą. Ona go uwielbiała. Kiedyś Alan akurat wybierał się je nakarmić, więc zapytałam czy mogłabym z nim wejść do klatki. Zanim weszliśmy, polecił mi zdjąć mój wisiorek i okulary przeciwsłoneczne. Miałam świadomość, że zwierzęta zachowują się inaczej jak jesteśmy na zewnątrz ich klatki, a inaczej, kiedy znajdziemy się wewnątrz, czyli na ich terytorium. Miałam nadzieję, że Chica zaakceptuje mnie także jako swojego gościa. Jak tylko Alan wszedł do klatki Chica wskoczyła mu na ręce jak małe dziecko. Posadził ją na huśtawce i wtedy ja mogłam podejść, żeby ją pogłaskać. Pierwsze lody przełamane. Chica była zadowolona z pieszczot, potem położyła się na chodniku, a ja ją głaskałam. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie okazja, żeby do nich wejść. To było cudowne doświadczenie.

Czepiak czarny peruwiański to smukła małpka z długimi nogami i chwytnym ogonem. Waży ok. 7 kg, a jej wzrost szacowany jest na 40-50 cm. Jest czarna, ale może mieć też kilka białych włosów. W okolicach ust, nosa i oczu nie ma włosów. Co ciekawe jej ogon z wierzchu pokryty jest futrem, natomiast na jego wewnętrznej stronie znajduje się skóra, która ma linie papilarne podobne do ludzkich. Małpy te są prawdziwymi akrobatami. Do skakania po gałęziach wykorzystują 4 długie łapy i chwytny ogon. Składa się on z 25 kości i niezwykle silnych mięśni. Jego długość może dochodzić nawet 1 m. Zresztą ich ogon jest niesamowity, nie tylko służy im jako „piąta łapa” podczas skakania po drzewach, ale także do trzymania owoców czy orzechów. Małpy kontrolują ogon za pomocą mózgu. W zasadzie centrum mózgu, które kontroluje ruchy ogonem jest tak duże, że można by powiedzieć, że ogon ma “własny mózg”.

Ich przednie i tylne łapy są smukłe i długie. Ich wewnętrzne strony także nie są owłosione. Mają bardzo elastyczne nadgarstki. Ręce mają podobne do ludzkich bez wyodrębnionego kciuka. Mają też paznokcie.

Małpy te żyją w grupach ok. 30 osobowych. Połowę ich diety stanowią owoce. Poza tym jedzą liście, insekty, miód, kwiaty.

Czepiak czarny peruwiański w ciąży pozostaje przez 7 miesięcy. Rodzi jedno małe ważące ok. 340 g. Średnia życia tych małp wynosi ok. 20 lat.

Patronem medialnym projektu jest National Geographic Traveler.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.