Wodne zabawy słoni

Podczas naszego safari natknęliśmy się na stado kąpiących się słoni. Były urocze jak się ze sobą bawiły, polewały wodą, ciągnęły za trąby. Nie mogłam od nich oderwać oczu.

Słoń afrykański jest najbardziej znany ze wszystkich słoni i najbardziej agresywny.  Żyje na sawannie. Masa jego ciała zwiększa się przez całe życie, stąd łatwo w stadzie rozpoznać najstarszego osobnika.

Słonie to niesamowite zwierzęta, które mają doskonałą pamięć i są niezwykle silne. Za pomocą trąby mogą nawet wyrywać drzewa. Ta zbudowana jest z 40 tys. mięśni i może podnieść ciężar do 300 kg. Z drugiej strony będąc jednocześnie narzędziem do zbierania pokarmu (słoń nie jest w stanie dotknąć pyskiem ziemi, bo jego szyja jest za krótka) i organem węchu, jest ona także bardzo wrażliwa, bowiem jej zakończenie wyposażone jest w delikatne włosy czuciowe. Słonie często dotykają się trąbami, np. na powitanie dotykają trąbą warg kolegi czy koleżanki. Co ciekawe trąba słonia jest niemal tak elastyczna i sprawna jak ludzka ręka. Uszy słonia służą mu do schładzania organizmu.

Czaszka, szczęki i zęby słonia tworzą swoistą całość, która pomaga im w kruszeniu twardej kory i korzeni, a także pomaga w walce. Słonie mają tylko 4 funkcjonujące zęby, po jednym z każdej strony czaszki. Jedzą ok. 300 kg pożywienia dziennie.

Rosnące bez przerwy kły słonia służą mu do dokopywania się do wody, soli i korzeni; pomagają w przewracaniu drzew, jedzeniu kory, czy do otwierania pnia baobabu, żeby dostać się do jego miazgi. Ważniejszy kieł, nazywany kłem nadrzędnym, jest generalnie krótszy i bardziej zaokrąglony na czubku. Długość kłów słoni afrykańskich dochodzi nawet do 3 metrów. Mogą one ważyć 90 kg. Najcięższa zanotowana para kłów słonia afrykańskiego ważyła 102,3 kg i 97 kg.

Dźwięki wydawane przez słonia są słyszalne dla innych słoni w odległości do 8 kilometrów. Jednak dla większości ludzi dźwięk ten jest niesłyszalny.

Młode rodzi się po trwające 22 miesiące (sic!) ciąży. Noworodek waży 120 kg. Dorosły męski osobnik nawet 6300 kg. Mały słoń przez pierwsze 3-4 lata ssie mleko matki przy pomocy warg i trąby. Dojrzałość płciową słonie osiągają w wieku 10 lat. Na wolności mogą żyć 60 lat, a w niewoli nawet 80 lat. Przykra rzeczywistość jest jednak taka, że na wolności większość słoni żyje tylko 15 lat, a tylko 1/5 dożywa 30 roku życia.

Patronem medialnym projektu jest  National Geographic Traveler. 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.