Zwierzęta we frakach

Pingwiny są w stanie złapać rybę, której żaden inny ptak morski nie byłby w stanie schwycić. Przedstawiam Wam te niesamowite zwierzęta.

Pingwin afrykański jest jednym z 17 rodzajów pingwinów, znany jest także oślim pingwinem ze względu na swój ryk przypominający ośli. To jedyny gatunek pingwina występujący na kontynencie afrykańskim. Gatunek ten nie występuje nigdzie indziej na świecie.

Dorosły pingwin afrykański ma czarne futro na karku i biały brzuch z czarnym paskiem w kształcie odwróconego U i czarny dziób. Rozproszone czarne plamki na szyi i brzuchu tworzą unikalny wzór dla każdego pingwina – swoisty odcisk palców. Wzrost afrykańskiego pingwina to średnio 50-70 cm, a jego waga waha się między 2,1 a 3,7kg.

Dieta afrykańskiego pingwina składa się przede wszystkim z małych rybek, jak sardynki, anchois czy śledzie. Pingwiny są w stanie złapać rybę, której żaden inny ptak morski nie byłby w stanie schwycić. Wszystko dlatego, że w celu poszukiwania jedzenia potrafią one nurkować na głębokość do 130 m i  mogą zostać pod wodą ok. dwóch i pół minut. Podczas polowania osiągają prędkość nawet 20 km/h. Dorosłe osobniki zjadają ok 300-540 g ryb dziennie. Mają podskórną 2 cm warstwę tłuszczu, która jest swoistym izolatorem ciepła.

Ciało pingwinów pokryte jest jednakowej wielkości piórami, ułożonymi jak łuski. Ptaki te raz do roku wymieniają upierzenie. Wszystko dlatego, że pingwiny dużo czasu spędzają w wodzie, w rezultacie czego ich „płaszcz” z piór zużywa się i przestaje być wodoodporny. Podczas wymiany piór, która trwa 19-20 dni, muszą pozostać na lądzie. Dlatego 5 tygodni przed tym wydarzeniem, częściej i więcej polują, żeby przybierać na wadze. Jedzą wówczas ok. 1,2 kg ryb dziennie, zwiększając masę ciała o 30 proc. Robią to po to, aby podczas pobytu na lądzie zjadać rezerwy tłuszczu.

Pingwiny afrykańskie są osobnikami społecznymi i żyją w koloniach. Najczęściej zaczynają się rozmnażać po skończeniu 4 roku życia. Afrykańskie pingwiny mogą rozmnażać się w ciągu całego roku. W RPA robią to na ogół między marcem i majem, w Namibii wrześniem a grudniem. Samice składają od jednego do trzech jaj. Okres wysiadywania trwa do 40 dni, oboje rodzice robią to na zmianę. Pingwiny łączą się w pary na całe życie.

Patronem medialnym projektu jest National Geographic Traveler.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.